Baklava denilince genelde becerikli anneler anneanneler gelir akla bu tarifimle herkes baklava yapabilir. İlk acemiler fotoğtaflarım cok iyi olmasada tadı harika olduğu için paylaşmak istedim. Üstelik hamur açma konusunda cok başarılı olmama rağmen. Nişasta ile çok kolay açılıyor.
Baklavası.. ,
Önce malzemeleri yazayım sonra anlatacağım.
Malzemeler
Hamuru için;
- 1yumurta
- Yarım su sıvıyağ (istediğinizi kullanabilirsinşz ama ben biraz zeytinyağı biraz da ayçiçek yağı kullandım)
- 1su bardağı süt ve su karışımı
- 1 kabartma tozu
- 1çimdik tuz
- 4 su bardağı un
Şerbeti için;
- 5 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon
Arasına koymak için 2 su bardağı ceviz
Üzerine dökmek için 150 gr tereyağ
Hamuru açmak için 500 gr buğday ya da mısır nişastası
YAPILIŞI
Yukarıda belirtilen tüm malzemeler karıstırılarak yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Yapılan bu hamur yaklaşık 15 dakika üzerini örtüp dinlendiriyoruz.
Şerbeti için şeker ve su malzelmelerini koyup karıstırarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan 15 dak sonra limon eklenip bir taşım daha kaynatılıp ocağın altını kapatıyoruz.
Beklettiğimiz hamuru alıp rulo yapıp önce 3 parçaya bölüyoruz.
Sonra her bir parçayı önce dörde sonra herbir parcayı tekrar 4 bölüyoruz dokayısıyla ilk üçe bölünen hamurun her birinden 16 parca hamur oluşuyor 3*16= 48 toplamda 48 adet bezeniz olacak.
Üç tane 16 parcalık bezeleri ayırın çünkü ilk 16 beze tepsinin altına üstüne ceviz sonra üstüne yine 16 beze,üstüne ceviz en üstede 16 adet bezeyi kapatacağız. İleride detaylı olarak anlatıp göstereceğim.
her 16 adetlik grup hamuru ceviz büyüklüğünde yapıp bol nişastaya buluyoruz sonra her hamuru pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarını nişastalayıp üstüste koyup yapışmamasını sağlıyoruz. Bunu 3 grup halinde her 16 parçalık hamur için yapıyoruz.
Sonra her grubu merdane ve oklava yardımı ile tepsi büyüklüğünde büyütüyoruz.
Tepsiyi yağlayıp ilk 16 adetlik beze grubunu dibine yerleştiriyoruz. Üzerine cevizi serpiştiriyoruz
Sonra ikici bezeyi aynı şekilde acıp cevizli katmanın üzerine yerleştiriyoruz. Sonra tekra bol ceviz döküp en son 16 adetlik beze grubunu üstüne kapatıyoruz.
Öncelikle tepsi içindeki bu hamurları baklava seklinde kesiyoruz. Kesmek için ilk önce tam ortadan bir kesim yapılır sonra iki parmak genişliğinde şeritler halinde keseceğiz sonra tepsiye döndürüp baklava şekli verecek sekilde tekrar keseceğiz ( kestiğimiz çizgilerin bitim yerlerinden verev olarak kesip baklava şekli vereceğiz)
Sonra eritilen kaynamış tereyağını kaşık yardımı ile iyice çektirerek döküyoruz. Burada çok önemlli bir ayrıntı kaynağan tereyağın üzerinde oluşmuş köpük alınsın çünkü baklava üzerinde kahverengi lekeler yapabiliyor.
Daha sonra 180 veya 200 derece önceden ısıtılmış fırına veriyoruz. Buradaki önemli ayrıntı baklavanın rengi baklava renginden daha koyu olana kadar fırında kalmalı. Çünkü üzerine şerbeti geldiğinde rengi açılıyor.
yukarıdaki resimdeki gibi koyulaştıktan sonra cıkarıp yaklasık 10 dak soğutup ılık şerbeti çektire çektire üzerine döküyoruz.
Şerbetini iyice çekip soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Hiç korkmayın herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif
Tarife puan verin
0 Kişi bu tarife puan verdi
Puan
Henüz yorum yok.