Sahurda Doğru Beslenerek Açlığı Yenin!
Ayların en bereketlisi Ramazan ayı, yaklaşıyor. Yazın sıcak ve uzun dönemlerine denk geldiği için oruçta daha çok zorlanma ama buna mukabil daha çok sevap var. Yinede sahurumuzu bize verilen nimetlerin zengin besleyiciliklerinden yararlanarak doğru şekilde yaparsak, sıcak yaz günlerinde daha kolay bir Ramazan ayı geçirmiş oluruz. Böylece iftara vakti yaklaştıkça açlığa bağlı kan şekeri düşme oranında azalma ve gün içerisinde yerine getirmeye çalıştığımız işlere daha iyi odaklanmayı sağlayabiliriz.
Sahura ne yemeli?
Sahuru ağır besinlerle değil de, hafif besinlerle geçirmekte fayda var. Yumurta, süt, peynir, tereyağı, buğday ekmeği, esmer pirinç ve baklagillerle geçirilen sahur, daha tok bir orucun geçirilmesini sağlar. Ancak öncelikle sağlığımız için sahura kesinlikle kalkınması gerekir. Bol sıvı tüketimi yapılması lazımdır. Sıcak yaz günlerinde sıvı kaybı daha çok yaşanır. Bu durum gün içerisinde sorumlu olduğumuz işleri yerine getirmekte zorlanmamıza neden olur. Sıvı almazsak, üzerine de sahura kalkmazsak, yüksek tansiyon ve kalp krizi geçirme ihtimali vardır.
Sadece yumurta ve süt, 4-5 saat tok tutabilir
Sahurda sofradan eksik etmemeniz gereken yumurta ve süttür. Sadece bunlarla yetinilmemeli tabi ki. Bunların yanında domates ve salatalık gibi malzemelerin de olması gerekir. Sahurda kahvaltılıklar arasında en çok dikkat edilecek olan zeytindir. Tuzlu olması nedeniyle gün içerisinde susanmanıza neden olabilir. Sütlü bir tatlı veya yoğurtta sahurda tercih edilebilecek gıdalar arasındadır.
Kahvaltılıklara ek olarak çorba, sebze yemekleri, baklagillerde tercih edilebilir. Pide ramazanların vazgeçilmezi oldu artık. Ancak sahurda tüketmek sağlık açısından iyi değil. En azından sahurda her gün tüketilmemesi lazımdır. Ekmek ihtiyacını tam buğday ekmeğinden karşılamanızı öneririz. Oruçta açlığı değil de, suyu sorun edenler ise sahurda bol sıvı tüketsinler. Ayran ve meyve suları içebilirler. Aynı zamanda pirinç pilavı, bulgur pilavı ve baklagillerden yiyebilirler. Susuzluğu gidermek için bir başka yapılacak şeyde, salatalıkla beraber su tüketilmesidir. Salatalığın içerisindeki yüksek su miktarı, ayrıca suyla beraber tüketilince çok faydalı oluyor. Diyabet hastalarına önerilen bu tarifi, çok fazla susuzluk çekenlerde uygulayabilir.
Kabızlık ve reflüye dikkat
Ramazan ayında en çok şikayet edilen rahatsızlıklardan ikisi, kabızlık ve reflüdür. Ancak bunun sebebi insanların doğru bir şekilde beslenmemesidir. Sahurda ve iftarda dikkatsiz bir şekilde beslenmek, gün içerisinde kabızlık ve reflü gibi problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu iki rahatsızlıktan korunmak içi yapmanız gerekenlerin başında, beyaz un kullanılarak yapılan hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Bu durumda pideden vazgeçmek zor olabilir ancak, her gün tüketmemeli yada tam buğday unundan yapılan pideler tercih edilmelidir.
Bunun yanı sıra, kızartma, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden de kaçınılması gerekir. Lifli yiyeceklere yer verilmesi, sindirimin daha rahat şekilde olmasını sağlar. Lifli yiyecekler yavaş yavaş sindirildiği içinde tokluk hissi verir. Yulaf gibi besleyici gıdaların sahurda tercih edilmesi, gün içerisinde gerekli besin değerlerinin alınmasını ve daha rahat oruç tutulmasını sağlayabilir. Ayrıca kabızlık ve reflü gibi durumların yaşanmasını da önlemiş olursunuz.
Henüz yorum yok.