Ramazan Ayında Beslenmeye Dikkat!
Ayların sultanı Ramazan ayı yaklaşıyor. Beslenme alışkanlıklarında bir kez daha değişme söz konusu olacak. Günlük beslenme alışkanlığı içerisinde 3 öğünde aldığımız gıdalar, sahur ve iftar vakitleriyle 2 öğünde alınmaya çalışılacak. İki öğün arasında ki zaman farkı 12-13 saat kadar olunca da, herkes iftar vaktinde yüksek karbonhidratlı yiyecekler yiyebiliyor. Ancak bu durum sağlıklı beslenme açısından oldukça risk yaratabiliyor. Bunun için ramazan ayında beslenme konusunda birkaç noktaya nazarı dikkatinizi çekecek bilgileri paylaşmak istiyoruz.
Üç öğüne tamamlayın
Dengeli beslenmenin devam edebilmesi açısından oruç tutulmayan zaman içerisinde de atıştırma yapılmalıdır. Sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmekte doğru bir davranış olmayacaktır. Sahura kalkmayacağım niyetiyle akşamdan sonra yenilen yemekler, orucun sıcak yaz gülerinde nefsi daha da zorlamak anlamına gelecektir. Sahura kalkmayarak veya kalkıp yemek yemeyerek, açlık saatinin 18 saat kadar sürmesine neden olabilirsiniz. Bu durum kan şekeri oranının gün içerisinde çok çabuk düşmesine ve bayılma hissi, kusma, baş dönmesi gibi hallerin yaşanmasına neden olacaktır.
Sahurda ağır yemekler tüketmeyin
Sahurda ağır yemekler tüketilmesi sonucunda metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak yağlanma ve kilo alma söz konusu olabilir. Ramazan ayında kilo almak istemeyenler ve dengeli bir beslenme düzeni takip etmeyi düşünenler, peynir, yoğurt, süt gibi gıdalardan oluşan kahvaltılıkları sofradan eksik etmesinler. Bunların yanına baklagiller, çorba ve sebzeyi tercih edebilirler. Sahurda pide yemek yerine, tam buğday ekmeğinin tercih edilmesi daha isabetli olacaktır.
Kilo almak istemeyen kişiler, iftar vaktinde de yediklerine dikkat etmelidirler. İftar zamanına kadar kan şekerinin bir hayli düşmüş olması, zengin iftar sofralarında birçok gıdanın kısa sürede tüketilmesine neden olur. Beynin doyma hissini 15 veya 20 dakika geç vermiş olması da, haddinden fazla gıdanın tüketilmesi anlamına gelir. Fazladan tüketilen gıdalar yağ olarak depolanır. Sonucu ise istenmeyen kilolardır.
İftara hafif yemeklerle başlayın
Kan şekerinin düşük olmasından dolayı yeme isteği iftar zamanında çok fazladır. Bu istek kontrol edilmezse, yukarıda dediğimiz gibi istenmeyen kilolara neden olabilirsiniz. İftarda peynir, domates, hurma, zeytin ve kahvaltılık gibi hafif gıdaların yer alması ve yemeğe bunlarla başlanılması, kan şekerinin dengelenmesini sağlayacaktır. 10 veya 15 dakika sonrada ana yemeğe geçilmesi, fazladan kiloya sebep olacak gıda tüketiminin yapılmasını önleyecektir.
Sıvı tüketmeye önem verin
Gerek sahur zamanında, gerekse iftar ve oruçlu olunmayan zaman içerisinde yazın sıcak günlerinde kaybedilmiş sıvıyı geri kazanmak adına 2,5 litre su içmeye dikkat edin. Aynı zamanda tuzlu ayran, taze sıkılmış meyve suları veya tercihinize göre sebze sularını da tüketmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanında iftar vaktinde tercih edeceğiniz tatlılara da dikkat ediniz. Geleneksel tatlımız olan baklavadan ve diğer aşırı şekerli tatlılardan iftarda uzak durulması gerekir. İllaki tatlı yenilecekse, sütlü tatlıların tercih edilmesi daha isabetli olacaktır.
Yürüyüş yapın
İftarda hızlı yemek yeme alışkanlığı olanlar bunu terk etmelidir. Küçük lokmalar şeklinde iyice çiğneyerek gıdalar tüketilmelidir. İftar sonlandığında bir kenara çekilip oturtmak yerine, sindirimin kolaylaşması adına biraz yürüyüş yapılması ve hareket edilmesi gerekir. İftarda sonra hemen sigara içilmesi de, oldukça sağlıksız ve tehlikeli bir durumdur.
Henüz yorum yok.